kokenmetroos-dumplingsinstoommand
Hoofdgerechten Vlees, Recepten, Wereldse Gerechten

Dumplings à la Roos

Ik ben gek op Aziatisch eten. Het werd dan ook tijd om stoommandjes aan te schaffen en die heb ik natuurlijk gelijk uitgeprobeerd! Ik ben eerst begonnen met bapao broodjes die echt verrukkelijk waren! Het recept volgt snel. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met dumplings en die waren ook om te smullen. Dumplings zijn eigenlijk kleine deegpakketjes die gevuld zijn met kruidig gehakt, vis of tofu. Je kan er eindeloos mee variëren. Hieronder volgt mijn recept en wie weet volgen er wel meer variaties in de loop van de tijd.

kokenmetroos-dumplingsenstoommandje

Ingrediënten
Wontonvellen (Het liefst ronde, maar als er alleen maar vierkanten zijn kan je die uitsteken met een ronde uitsteekring)
200 gram Gehakt
Rode peper
Knoflook
Gember, ongeveer 2 cm
2 Lente uitjes
1 Eetlepel sojasaus
1 Eetlepel vissaus
1 Eetlepel rijstazijn
Zout en peper naar smaak (let op, de sojasaus is al erg zout)

Materialen
Stoommandjes (Heb je geen mandje, dan kan je ze ook gewoon koken in water!)
Pan waar een laagje water in kan en de stoommandjes in passen
Bakpapier
Theedoek
Bakje water met kwastje

Aan de slag
Haal twee uur van tevoren de wontonvellen uit de vriezer en leg ze in de koelkast. Na twee uur kan je ze uit de koelkast halen. Maak de verpakking open, maak een schone theedoek vochtig en wikkel de wontonvellen in de theedoek. Zo drogen ze niet uit, ontdooien ze nog iets meer en kan je een vel pakken wanneer je die nodig hebt.

Knip als eerste rondjes uit het bakpapier. De rondjes moeten in je stoommandje passen. Als je dit niet doet kunnen de dumplings vastplakken aan de bodem van je stoommandje.

Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snij hem fijn. Snij ook de gember en de lente ui heel klein. Je kan de gember ook raspen als je wilt. Ook de knoflook mag fijngesneden worden of je kan een knoflookpers gebruiken.

Het gehakt mix je met een bekertje water. Het gehakt moet een beetje vochtig worden. Als je dit niet doet, dan krijg je een klein gehaktballetje in je dumpling en dat wil je niet. Je wilt juist een smeuïge dumpling!

Vervolgens voeg je de gesneden lente ui, rode peper, gember en knoflook toe.  De sojasaus, rijstazijn en de vissaus mogen ook bij het gehaktmengsel en klaar is je vulling.

Nu komt het moeilijkste! Pak 1 velletje uit de theedoek. Leg 1 theelepel van het gehakt in het midden van de wontonvel en maar de randjes nat met bijvoorbeeld een kwastje. Nu kan je op twee manieren gaan vouwen.
1. Maak een buideltje door de uiteindes bij elkaar te pakken en dicht te knijpen.
2. Vouw 1 kant naar de andere kant. (Maak de rand nat!) Nu heb je een halve maan. Vervolgens kan je er vouwtjes in vouwen. Ik adviseer je dit even op internet op te zoeken. Zodra ik handig ben met filmen zal ik er een filmpje van maken!

Als je de dumplings gevouwen hebt kan je ze in 8 minuten gaar stomen. Vergeet niet de rondjes van bakpapier op de bodem van je mandje te leggen. Zo plakken ze niet vast. Heb je geen stoommandje, dan kan je ze in water koken. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar!

Eet lekker!

kokenmetroos-dumplingsinstoommand

 

 

Vorig blogbericht Volgend blogbericht

Andere blogberichten

Reacties

Laat een reactie achter